Sportgolv – 6 egenskaper att kolla efter

Ett bra sportgolv är en förutsättning för flera av våra populäraste inomhussporter i Sverige. För de flesta inomhussporter är underlaget det allra viktigaste redskapet och det ställer höga krav på ett underlag som är till belåtenhet för både motionären och eliten. Lär dig mer om vilka egenskaper som är att föredra på golven som våra folkkära inomhussporter spelas på.

Läs mer

6 kännetecken hos ett bra sportgolv

Ett inomhusgolv är ofta uppbokat en stor del av dagen och kvällarna, framförallt om underlaget används av både skolor och föreningar. Det ställer vissa krav.

1. Anpassningbart

Det är viktigt att beställaren av sportgolv (oftast kommuner eller idrottsföreningar) har möjlighet att anpassa underlaget efter sina behov. Behovet ska sedan styra utformningen och materialvalet för att få till ett skräddarsytt sportgolv. Unisport.com har kundanpassade lösningar när det kommer till underlag för inomhussporter. De gör kompletta sportgolv (inklusive undergolv), renovering av befintliga golv eller mobila sportgolvlösningar. Alla lösningar är behovsanpassade, vilket är ett av det viktigaste kriteriet för ett sportgolv ska bli en så bra investering som möjligt på kort och lång sikt.

2. Jämnt underlag

Underlaget spelar en viktig roll när det kommer till att undvika skador. Inomhussporter som handboll, innebandy och basket har alla problem med knäskador och stukningar inom respektive sport. Faktum är att hela 100 000 svenskar skadas av sport varje år. En av de viktigaste faktorerna för att undvika skador inom idrotten är att spela på ett bra och jämnt underlag. Ett nytt sportgolv garanterar ett jämnt underlag. Tekniken för att säkerställa ett jämnt underlag har utvecklats mycket de senaste åren.

3. Slitstarkt

Ett sportgolv är en investering som ska hålla över tid. Därför är det viktigt att underlaget är hållbart och slitstarkt. En lång livslängd på golvet ger valuta för pengarna och golvet behöver inte bytas på lång tid framöver. Ett hållbart golv är bra både för miljön och plånboken. Det är därför viktigt att lyfta fram vilket slitage golvet kommer utsättas för i beställningsprocessen, för att få ett underlag som är byggt för den ansträngningen.

4. Säkert

Ett golv som ska användas för inomhussport får varken vara för strävt eller halt. Är underlaget för strävt kan det öka risken för att spelaren fastnar i golvet i samband med sidledsförflyttningar eller tacklingar, vilken exempelvis kan ge handbollsspelare meniskskador. Knät får en kraftig vridning medan foten fastnar i underlaget och meniskskadan är ett faktum.

Om underlaget däremot är halt kan spelare tappa balansen och skada sig. Handbollsspelare som ska ta sats och göra ett upphopp och slinter med fötterna löper stor risk för att skada sig. En väl avvägd kombination mellan strävt och halt är att föredra, vilket ställer höga krav på underlaget.

5. Sportspecifikt underlag

Vissa sporter kräver ett anpassat underlag. Innebandy, handboll och inomhusfotboll (futsal) spelas ofta på ett “traditionellt sportgolv” och delar ofta verksamhet med skolidrott och andra aktiviteter. Andra sporter kräver ett sportspecifikt underlag. Detta gäller exempelvis tennisbanor och tennisunderlag. Unisport.com arbetar med tennisbeläggning och tar hand om allt från rådgivning till projektering och installation. De gör även renoveringar av befintliga tennisbanor. Det som är värt att lyfta fram med denna punkt är att ett bra sportunderlag inte alltid behöver vara ett underlag som är allround. För vissa sporter krävs ett väldigt anpassat underlag, och då är det läge att anlita en leverantör som har koll på just den sporten du är verksam inom.

6. Lättskött

Sportgolv används ofta från morgon till kväll och belastningen är stor. Golvet utsätts för stort slitage, vilket ställer krav på underhåll och tillsyn efterhand. Underlaget ska vara lättskött och underhållsfritt så att skolor och föreningar kan utnyttja planen till fullo. Om ni siktar på att införskaffa ett trägolv som används till inomhussport kan det vara bra att kika igenom artikeln bästa sättet att rengöra trägolv. Där finns fem tips för trägolvsrengöring. Om golvet ska användas för kommunal eller idrottslig verksamhet finns det upparbetade rutiner för hur städningen ska skötas. Att underlaget är lättskött är dock fortfarande en parameter att ta upp med leverantören av sportgolvet då det sparar mycket tid och kraft på sikt.