Vilken golvvärme ska jag välja?

Att komma fram till vilken golvvärme du ska välja är en process där du behöver ta hänsyn till flera olika faktorer. Det finns ingen lösning som går lika bra att applicera på alla hem, utan det beror på hur din bostad är utformad och hur stor yta som ska täckas. Men visst finns det olika rekommendationer som är bra att ha koll på. Dessa rekommendationer lär du dig mer om i vår guide.

Läs mer

Vilken golvvärme är bäst för din bostad?

I stora drag finns det två huvudinriktningar att välja mellan: vattenburen golvvärme eller elektrisk golvvärme. Var och en av metoderna har sina för- och nackdelar.

Vattenburen golvvärme

Vattenburen golvvärme brukar anses som det bästa alternativet om du står inför en nybyggnation eller större renovering och ska lägga golvvärme på stora ytor. Den initiala kostnaden är relativt stor, men det som gör denna uppvärmning till en bra affär i längden är att driftkostnaderna är låga.

Vanligtvis är den vattenburna golvvärmen i gång när övrig värme i huset är på. Det innebär att golvvärmen kan vara avstängd under sommarmånaderna (om du brukar stänga av värmen i övrigt då). De flesta leverantörer är dock flexibla och kan sätta in lösningar som skapar olika förutsättningar i ”rum till rum”. Ett vanligt önskemål är att alltid ha golvvärme aktiverat i badrummet, men inte i övriga huset.

Vattenburen golvvärme är ett miljövänligt och flexibelt värmesystem som passar alla värmekällor, vilket möjliggör att du kan växla mellan olika energikällor. Ska du byta till denna uppvärmningsmetod när du renoverar måste du bryta upp befintligt golv för att värmeslangarna ska kunna läggas under golvet. Tänk på att detta uppvärmningssätt kräver lite mer höjd än elburen golvvärme, eftersom slangarna kräver lite mer utrymme. Sammanfattningsvis är denna typ av golvvärme något för dig som ska lägga golvvärme på större ytor och har råd med en relativt stor startkostnad, för att sedan kunna dra nytta av låga driftkostnader i många år framöver.

Hur fungerar ett vattenburet golvvärmesystem?

Ett vattenburet golvvärmesystem sprider behaglig golvvärme genom att pumpa runt varmt vatten i golvslingor och rör. Vattnet ger ifrån sig mer värme i kallare områden och vice versa, vilket säkerställer en jämn temperaturspridning. Flödet och temperaturen styrs genom reglering av olika slag, exempelvis med en termostat.

Passar för:

  • Alla värmekällor
  • Större ytor och nybyggnation
  • Dig som är miljömedveten

Elektrisk golvvärme

Elektrisk golvvärme är ett bra alternativ för dig som står inför en renovering där du vill lägga in golvvärme eller göra en mindre tillbyggnad. Driftkostnaden är något högre än det vattenburna alternativet, men investeringen från start är mindre. Därför brukar rekommendationen vara att lägga elburen golvvärme för mindre ytor, och vattenburen golvvärme för större ytor. Tankesättet bakom detta är att golvvärme på små ytor drar så lite el att det inte finns några stora kostnader att ”tjäna in” på driften, även med en lång tidshorisont. Elektrisk golvvärme kan läggas direkt på ett befintligt golv om ett nytt golvskikt skapas (i så fall över golvvärme-mattorna). Med el-golvvärme kan du sätta på och av värmen hur du vill under hela året. Många väljer att ha på golvvärmen i badrummet året om, även på sommaren när man kanske slagit av bostadens övriga värme.

Som tidigare nämnt är badrummet det vanligaste rummet att lägga elektrisk golvvärme i, medan andra populära rum och utrymmen för denna golvuppvärmning är hallen och köket. Det kan även vara skönt med golvvärme mot fötterna om du har en inglasad veranda där du spenderar mycket tid med familj och vänner.

Något som är bra att ha med sig är att installationen ska göras av ett elinstallationsföretag som är registrerat. Du kan därför inte göra installationen själv och sedan låta en elinstallatör kontrollera arbetet i efterhand. Det kan du läsa mer om hos Elsäkerhetsverket.

Hur fungerar elgolvvärme?

Elgolvvärme är kopplad direkt till elnätet som sprider värmen genom värmekablar i golvet. Över värmekablarna brukar sedan ett lager med spackel läggas för att ytan ska bli jämn. Elen kan även spridas genom golvvärmemattor och golvvärmefolie.

Passar för:

  • Mindre ytor
  • Enskilda rum
  • Dig som vill kunna slå på & av värmen