Renovera tvättstuga – Regler och 4 tips

Det är ett smart val att renovera tvättstuga. Behöver du mer förvaring i huset är tvättstugan ett utmärkt ställe för välplanerad förvaring. I en tvättstuga med ordning och reda kan du dessutom få plats över om du vill använda rummet till mer än tvätt och förvaring, till exempel hobbyrum eller avkopplingsrum.

Tvättstugan hamnar ibland i skymundan av andra rum vilket är lite synd, du som väljer att renovera tvättstugan har nämligen mycket att vinna. Vi ger dig regler och tips som är bra att tänka på när du ska renovera tvättstugan. Häng med!

Läs mer

Renovera tvättstuga - Regler

Då tvättstugan räknas som våtrum är det många regler som måste följas vid renovering. I våtrum måste golv och väggar ha ett vattentätt skikt om de kommer i kontakt med vatten via

  • Vattenspolning
  • Vattenspill
  • Läckande vatten

Du kan läsa mer i Boverkets regler kring våtrum vid nybyggnad och renovering.

Vad gäller specifikt för tvättstugor?

I tvättstugor krävs det att golvet har ett vattentätt skikt med uppvik på väggarna. När du renoverar kan du i de flesta fall använda samma metoder som användes vid byggnationen. Det finns dock vissa undantag från denna grundregel, vilket Boverket går igenom i en sammanställning som tar upp regler kring våtrumsändring.

Om du renoverar tvättstuga på egen hand är det bra att grundligt läsa igenom både Boverkets regler och vilka branschregler som gäller i ditt fall, det hjälper ditt Försäkringsbolag dig med att ta fram.

Du kan också försäkra dig i förväg att renoveringen är försäkringsberättigad. Det förekommer vissa skillnader hos olika försäkringsbolag, så dubbelkolla vad som står i ditt försäkringsavtal angående våtrumsrenovering.

Renovera en tvättstuga med hantverkare

Många väljer att ta in hantverkare när våtrum ska renoveras. Skulle olyckan vara framme är du i en mycket bättre sits gentemot ditt försäkringsbolag om du tagit hjälp av en professionell firma. Behöver du experthjälp med att renovera tvättstuga föreslår vi Tvättstuga.se som har samlat på sig över 50 års branscherfarenhet. De gör allt från helentrepenad till punktinsatser, till exempel att byta ut maskinerna. Är det en tvättstuge-renovering för bostadsrättsföreningen, idrottsklubben eller arbetsplatsen? Då är det bara att boka in en kostnadsfri konsultation, förutsatt att du bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö med omnejd.

Renovera tvättstuga-tips

1

Planera för arbetsytor

Ibland kan funderingarna kring vilka vitvarumaskiner och förvaringslösningar du ska välja ta upp hela tankeprocessen. Av erfarenhet vet vi med oss att ”de tomma ytorna” eller arbetsytorna inte får lika stort fokus. Planera in ett ställe där du kan vika tvätt och lägga ifrån dig det du har i händerna. Vill du ha mer planeringstips? Kolla in 10 tips för att organisera din tvättstuga!

2

Samla all kläd- och skovård

När du renoverar tvättstugan har du ett bra tillfälle att samla all klädvård på ett och samma ställe. Se till att samla all klädvård, handtvätt, fläckborttagning, skovård, klädborstar med mera på ett och samma ställe. Många sprider dessa saker i garderober över hela huset vilket skapar oreda. Ta chansen att skapa ordning redan från start.

3

Förvaringsrum

Inför renoveringen är det bra att tänka över vilket behov du har av förvaring i huset. I tvättstugan finns nämligen stora möjligheter till smart förvaring. Tänk på att du kan bygga förvaringen på höjden. I tvättstugan har vi ett mer funktionellt fokus än i övriga huset vilket är bra att utnyttja, då vi hellre har förvaring i tvättstugan än i vardagsrummet eller andra sällskapsrum. Behöver du inspiration? Då rekommenderar vi att du kollar in på över 50 bilder på smart förvaring i tvättstugan.

4

Våga ta ut svängarna

Problemet när folk ska inreda sina tvättstugor är att fokuset ligger uteslutande på funktionalitet medan den kreativa touchen glöms bort. Försök att sätta din prägel på tvättstugan och ta hellre ut svängarna för mycket än för lite. Kanske passar en varm färg på väggarna i tvättstugan? Och vet du om att växter kan trivas i tvättstugan ifall du har golvärme och en hög luftfuktighet? Bara du vet vilken miljö som du kommer trivas i.