Linoleum

Linoleum – det naturliga valet

Linoleumgolv är idag ett efterfrågat alternativ på marknaden, vilket till stor del beror på ett starkare miljöintresse. Men också på att dagens linoleummattor är snygga, praktiska och hållbara.

Vi vågar påstå att linoleum står för hållbarhet i dubbel bemärkelse – ett slitstarkt golvmaterial till ditt hem som dessutom främjar en hållbar miljö.

Linoleum består uteslutande av förnyelsebara råvaror:

  • Linolja
  • Kork-, kalkstens- och trämjöl
  • Harts
  • Naturliga färgpigment
  • Juteväv

Linoleum har förmågan att till viss del självläka små repor och märken. Dessutom går det alldeles utmärkt att slipa och renovera ett linoleumgolv för att förlänga golvets livslängd.

Satsa på ett klassiskt golv

Ett linoleumgolv är imponerande slitstarkt samtidigt som det är mjukt och skönt att gå på. Det är lättstädat och väldigt enkelt att underhålla. Detta i kombination med att det finns en mängd olika färger och strukturer gör linoleumgolvet till ett utmärkt alternativ.

Linoleumgolv produceras på rulle/ metervara och som plattor. Läggning av linoleumgolv kräver oftast en erfaren hantverkare medan mindre plattor som limmas eller klickas ihop lämpar sig bra för hemmafixaren. Plattorna läggs ofta i mönster, t. ex. i form av schackrutor, för att skapa en härlig effekt i rummet.

Ta väl hand om ditt linoleumgolv

Sätt gärna på möbeltassar och flytta möbler, kylskåp och andra tunga föremål försiktigt för att undvika att det blir repor i golvet.

Använd i första hand torra rengöringsmetoder (såsom dammsugning, sopning). Vid behov använd en lätt fuktad mopp och ha lite golvvårdsvax i vattnet, som både rengör och skyddar. Använd alltid ljummet vatten, mycket och hett vatten skadar linoleumet.

Om dina golv är mycket smutsiga kan du ersätta vaxet med milt rengöringsmedel eller vanligt handdiskmedel, men överdosera inte och var alltid sparsam med vatten.

  • Använd aldrig hett vatten, såpa eller starka alkaliska rengöringsmedel (>pH9).
  • Ta alltid bort fläckar med en gång, helst innan de hunnit torka.
  • Torka alltid med rent vatten efter fläckborttagning.
  • Starka lösningsmedel (t. ex. aceton) skadar linoleum.

Gå på känslan

Golvet bidrar till ett rums karaktär och genom att byta golvbeläggning förändras känslan radikalt. Det är å andra sidan inget du gör ofta så välj golv med omsorg – både när det gäller miljö, hållbarhet, kvalitet och design.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om linoleum.